Rövid értékelés felnőtt csapatunk 2019-2020-as szezonjáról

A 2019–2020-as Pest megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság a koronavírus-járvány miatt idő előtt befejeződött. A csonka idényt a Viadukt SE nyerte. Galántai Zsolt, a Viadukt Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője, a felnőtt-labdarúgócsapat szakmai vezetője értékelte az évadot.

– Mit gondol a mögöttünk hagyott idényről?
– Az előző szezon a legrosszabbkor fejeződött be számunkra, hiszen a bajnoki évad hatvan százalékánál a tabella első helyén álltunk. Érdekes helyzet volt mindannyiunk számára, ugyanis az évzárón az első hely ellenére nem ünnepelhettünk bajnoki címet, mert a Pest Megyei Labdarúgó-szövetség nem hirdetett bajnokot. A 2019–2020-as pontvadászattal összességében elégedett volt a vezetőség. Végig nagyon bíztunk magunkban, nem is alaptalanul, hiszen a lejátszott tizenhét fordulóból tízszer a tabella élén álltunk. Őszi bajnokok voltunk, és egy fordulótól eltekintve végig az első négy hely valamelyikét foglaltuk el. A Viadukt SE az 1903-as megalakulása óta a negyedik bajnoki címét ünnepelhette volna; utoljára éppen tíz évvel ezelőtt lettünk bajnokok, akkor is a megyei I. osztályt nyertük meg.

– A 2020–2021-as idényt miért nem egy osztállyal feljebb, az NB III.-ban kezdte a csapat?
– Az Iharos sporttelepen található füves pályánk mérete nem felel meg a NB III-as licenc megszerzéséhez szükséges előírásoknak, így átépítésre lett volna szükség. A pálya fejlesztésére rendelkezünk kész tervdokumentációval, ám a kivitelezés többlépcsős, összetett feladat lenne, jelentős költségekkel, amelyet egyik napról a másikra nem lehet megvalósítani. Ez az oka, hogy nem tudtuk vállalni az NB III-as szereplést. Fontos azonban kiemelni: Biatorbágy sportéletét a tudatosság és a hosszú távú gondolkodás jellemzi, biztos vagyok benne, hogy eljön az idő, amikor a létesítmény fejlesztése is napirendre kerül.

– Milyen tervekkel vágtatok neki a 2020–2021-es bajnoki szezonnak?
– Hármas célt fogalmaztunk meg: az első–ötödik hely valamelyikének megszerzése, meghatározó játékosaink megtartása és a keret fiatal játékosainak beépítése a felnőttcsapatba. Rövid távon szeretnénk elérni, hogy a nálunk nevelkedett játékosok alkossák a csapat gerincét. A feladat nem könnyű, mert ehhez olyan futballistákra van szükség, akikben egyrészt megvan a felnőttfocihoz szükséges tudásszint, másrészt magánéletük mellett vállalják a megyei I. osztályban való szereplés velejáróit.

– Mennyiben változott a keret az előző szezonhoz képest?
– Elégedettek voltunk a csapat előző idényben mutatott szereplésével, ezért nem is terveztünk jelentős átalakítást, az élet azonban felülírta a terveket: kicserélődött a csapat harmada. Négy játékosunk magasabb osztályba igazolt, míg mások több játéklehetőség reményében alacsonyabb osztályban folytatják pályafutásukat. A felnőttcsapat és az utánpótlás között kialakított tudatos együttműködés eredménye, hogy az elmúlt négy bajnoki szezonban közel húsz játékos került fel az utánpótlásból az első csapathoz, és mutatkozott be egészen fiatalon a felnőttgárdában. Szakmai koncepciónk része, hogy a tehetséges játékosokat már az U17-es csapatból kiemeljük, és a felnőttcsapat keretébe tesszük. Erre kidolgoztunk egy háromlépcsős modellt, ami úgy tűnik, sikeresen működik. Ebben a szezonban is folytatjuk ezt a sorozatot: Szabó Soma, Balázs Hegedűs Áron és Szabolcsi László az utánpótlásunkból került a felnőttcsapat keretébe. Továbbá Budaörsről Fehér-Kaplár Zsombor és Bertalan Márton, Soroksárról Szabó Zsombor, illetve az MTK-ból Balogh Marcell mint az „utánpótlásból kiöregedő” játékos került klubunkhoz. Hiány- és kulcsposztokra rutinos labdarúgókat igazoltunk: Kovács Tamás kapus, Despotovic Vanja középpályás és Orbán Márk védő érkezett hozzánk.

– Lapzártakor öt forduló telt el a szezonból. Milyen következtetéseket lehet levonni?
– Ebben a szezonban a bajnokságot és a kupamérkőzéseket tekintve nyolc mérkőzésből ötöt megnyertünk, három döntetlent játszottunk, tehát idén még veretlenek vagyunk. A bajnokságban a negyedik helyen állunk, a Pest megyei kupában versenyben vagyunk. Fájó, hogy két eredményes év után idén nem sikerült a főtáblára jutás a Magyar Kupában, büntetőkkel estünk ki a harmadik fordulóban. Csapatépítésben szépen haladunk, a közel féléves kihagyást követően kezdenek formába lendülni a játékosok. Úgy tűnik, Novák Richárd személyében megtaláltuk a gólvágónkat, és mára elmondhatjuk, hogy minden fiatal játékosunk bemutatkozott a felnőttmezőnyben. Hollik András vezetőedző személyisége, karaktere remekül illeszkedik az egyesület által képviselt értékekhez, a kitűzött célok megvalósítására tökéletesen alkalmas szakember.

– A Viadukt SE az elmúlt években Pest megye labdarúgásának meghatározó klubjává vált, és lassan megérik a magasabb osztályra.
– A városvezetés tudatos, tervszerű hozzáállásának és támogatásának köszönhetően a helyi sportélet szilárd alapokon áll, köszönettel tartozunk a városnak a feltételek magas szintű biztosításáért. A Viadukt SE-ben a sportélet aktív, a több mint tíz szakosztálynak majd ezer sportolója van. Az infrastruktúra folyamatosan fejlődik, minden adott a minőségi munka elvégzéséhez. Az NB III. teljesen más szakmai koncepciót – és mint említettem –, jelentős fejlesztéseket igényel, sokat kell még dolgoznunk a szükséges feltételek megteremtésén.

Király Ferenc


Megosztás:

Továbbiak

Készítette és karbantartja a weboldal.net